Autumn Moments

Kulgeme vaikselt . Nädalad lähevad , midagi koguaeg teeme aga kuidagi vaikne ja uudistevaba aeg. Seda siin ja õnneks nii aga see mis Ukrainas toimub muutub aina julmemaks . Sõda peaks võimalikult palju säästma eraisikuid aga seal pigem tehakse kõik selleks et inimeste elu riigis võimatuks teha ning nad lahkuma sundida. Käisime emaga sel nädalal Yuliial ja Andreil soolaleival. Nad on ennast ilusti sisse seadnud aga elavad ikkagi füüsiliselt siin aga mõttetes ja igal vabal hetkel Ukrainas. Yuliia pere ootab passe et enne talve Ukrainast tulema saada . Tõenäoliselt on sealt tulemas uus põgenike laine , mis inimlikult on väga arusaadav aga aitavatele riikidele taas suur lisakoormus. Kahjuks on nii et ka majanduses on selgelt midagi toimumas ja majanduslangus teatud sektorites ilmne. Eraisikute tarbimine vähenes juba suve algusest, nüüd nähtav ehitusega seotud sektorites . Jätkuvalt hästi läheb energia ja energiasäästmisega seotud tööstustes. Õnneks meil tehases esindatud kõik kliendigrupid nii et võibolla kokkuvõttes on koormus sama , lihtsalt jagunemine eri kliendite vahel muutub. Loodame, et nii

Kuljetaan eteenpöin aika hiljaisesti. Viikot mene mutta on hiljainen ja uutistenvapa aikaa. Täällä onneksi näin mutta se mitä tapahtuu Ukrainassa muuttu vaan julmemmaksi . Sodassa pitäisi säästä niin paljon kun mahdollista yksityshenkilöitä mutta siellä keskityttään just siihen että heidän elämästä tehä helvetti ja pakottaa he pois maasta. Me käytiin viime viikolla äidin kanssa Yuliian ja Andrein luona tupaantuliaisissa. He on hyvin alettanut taloksi ja fyysisesti asuu täällä mutta ajatuksissa ja jokaisella vapaalla hetkellä Ukrainassa.Yuliian perhe odottaa passeja että pääseä ennen talvea Ukrainasta pois. Todeennäköisesti on tulossa seuraava pakolaisten aalto mitä on ihmillisesti helppo ymmärtää mutta auttaville valtioille lisärasite. Jotain on selvästi tapahtumassa myös taloudessa ja taantuman metkit näkyvissä myös isoissa tuotantolaitoksissa. Yksityshenkilöiten kulutus vähensi jo kesän alussa, nyt se tullut rakennussektoriin liityviin teolisuuksiin. Hyvin menee ja nousuu jatkuu energiaan ja energiatehokuuden liityvällä teollisuudella. Onneksi meillä tehtalla edustettu molemmat osaat ja kokonaisuudessa työn määrä ei vähene vaan jakantuu toisiin . Toivottavasti näin

Midagi on muutunud ka peas. Ma pole kunagi olnud mingi suur varuja aga nüüd meil maal väike varu nii kuivaainetes, joogivees , patareides kui ka kanister bensiini. Kui peakski elektrikatkestusi tulema siis maal saame ilusti hakkama aga linnas oleks kõige suurem probleem joogivesi ja kanalisatsioon. Äkki peaks sinnagi vett varuma…

Jotain on muutunut myös ajattelussa. Ma en ole koskaan ollut mikä iso tavaroiten keräiliä mutta nyt meilläkin mökillä kuivaaineita, juomavettä, pattereita ja bensa. Jos tulee sähkökatkoksia niin mökillä me pärjätään myös pidemmän ajan hyvin mutta kaupunkissa tulee jo tunnissa ongelma. Isoin ongelma on juomavesi ja viemäri. Pitäisikö myös sinne ostaa vesi varaa…..

Nüüd veidi kergemate teemade juurde – Cuba Filmi toodetud ViaPlay sari ” Kes tappis Otto Mülleri” nomineeriti Genfi filmifestivalil parima sarja auhinna kandidaadiks . Festival toimub novembris , nii et 🤞https://kultuur.postimees.ee/7626172/eesti-telesari-nomineeriti-maailma-parimate-hulka#_ga=2.56457707.1932580059.1665681308-220744017.1665681308

Onneksi on myös kevyempiä teemoja ja hyviä uutisia – Cuba Filmsin tuottama ViaPlay sarja “ Kuka tappoi Otto Müllerin “ nominoitiin Genfin filmifestivaalilla parhan sarjan ehdokaaksi. Festari on marraskuussa niin että 🤞https://kultuur.postimees.ee/7626172/eesti-telesari-nomineeriti-maailma-parimate-hulka#_ga=2.56457707.1932580059.1665681308-220744017.1665681308

Reedel algas ka Budapest – Bamako rally. Koroona pärast mitu korda edasi lükatud aga nüüd start. Kokku 19päeva , kokku ca 9500 km ja päevas keskmiselt 500km sõita. Selle lisandub veel 2000km mis on Tallinn – Budapest vahe. Tagasi Tallinnasse tuleb auto konteineris . Nael kummi ja loodetavasti on sõbrad ka pärast kolme koos oldud nädalat 😊 Kuigi rally on Budapest Bamako sius tegelikult on lõpp-punkt Sierra Leones Freetownis. Google maps pilt on otsetee aga rally rada on siiski sakilisem kui see minu pilt

Perjantaina alkoi Budapest – Bamako rally . Koroonan myötä on starttia monta kerta siiretty mutta nyt kuitenkin alkanut. Yhteensä 19 päivä, ca 9500km , päivässä ajamista 500km. Siihen lisäntyy 2000km mikä on Tallinn-Budapest väli. Takaisin Tallinnaan tulee auto jo kontissa. 🤞että kaikki menisi hyvin ja että ystäviä myös sen kolmen viikon jälkeen 😊 . Vaikka nimi on Budapest-Bamako niin loppuu on kuitenkin Sierra Leonessa Freetownissa. Google maps kuva on suorin tie mutta rally tie kulkee kuitenkin mutkien kautta ja pidempi kun kuvassa

Start from Tallinn
Team

Mark on oma korteris elanud paar nädalat aga sel nädalal tegime suurema sisustuse muudatuse. Nüüd võib örlda , et valmis. Tõstsime toa veidi ümber , uued lambid , uus voodi, telekas. Nüüd süda rahul sesr nii palju parem. Kahjuks ei saanud isegi pildistsmise ajaks voodikatet peale aga mingite asjadega lihtsalt tuleb leppida 🙄 . Kunagi võib osta suurema külmkapi aga hetkel saab hakkama sellega mille kunagi Yuliiale ostsin

Mark on omassa asuntossa asunut pari viikoa mutta jo nyt tehtiin isompi sisustuksen muutos – nostetiin tavaroita nurkista toiseen , uudet lamput , uusi sänky , tv . Nyt olen rauhallinen kun niin paljon parempi . Valitettavasti en saanut edes kuvaus ajaksi suositeltu päivänpeiton käyttöä. Kai ne niitä asioita mitä pitää vaan hyväksyä 🙄 . Joskus voi osta isomman jääkaapin mutta hetkellä pärjää sillä minkä ostin kevällä Yuliialle

Enne / ennen
Pärast / nyt
Enne / ennen
Nüüd / nyt
Pärast / nyt

Sellel nädalavahetusel olime neljakesi maal. Mõned hetked meie nädalalõpust

Viikonlopulla oltiin kaikki mökillä. Pari kuva siitä

Laupäev kl 10:30 oli maas juba kaks puud. Üks neist selleks ajaks juba juppidena hoovis. Hea et meil naabrid kaugemal on / lauantai kl 10:30 oli meillä jo kaksi puuta kaafettu, yksi niistä siihen mennessä jo pilkottuna pihalla. Hyvä että meillä niin iso tontti ja naapurit kauemalla
Teise kakukasti viisime kaugemale / toinen pöllöpöntvaihtoi puutta ja on nyt enemmän metsässä
Kasti põhjas on kuiv uus saepuru ja turvas , nii et loodetavasti tuleb kakk järgmisel aastal sinna / laitettiin pöntön pohjalle kuiva turvetta ja sahanpurua niin että pitäisi ollaa kakuille mieleen . Toivottavasti seuraavana vuonna pöllö siellä
Üks puu mille maha võtsime selle küljes oli ka pesakast. Puhastasime selle ära ja Kimmo pani uue puu külge. Noooo tegelikult polnud vaja midagi puhastada , sest seal polnud lind olnud. Äkki on viga suures ukseaugus 🤔🤨 See ukseaugu mõõt on Beriti vaimusünnitus kuna mulle tundus et kõik augud nii väiksed 😁 Õnneks Kimmo minuga pikalt vaielda ei jaksa ja nii tegigi. Nüüd meil pesakast kuhu värbkakk saab kasvõi terve rebase talvevaruks tuua 😂🦉🦊 / yhdellä puulla mitä kaadetiin oli lintupönttö. Puhdistettiin se ja Kimmo laittoi toiseen puuhuun. Noooo oikeasti ei tarvinut sitä pönttöä puhdistaa koska siellä ei ole lintu ollut. Voisiko ollaa sen takia että aukko niin iso 🤔🤨 . Se aukon koko on ihan Beritin päästä kun hänen mielestä kaikki niin pienet. Onneksi Kimmo ei viitti Beritin kanssa pitkään väitellä ja sellainen pönttö puussa. Nyt meillä kuitenkin pönttö mihin varpuspöllö voi talvivaraksi tuoda vaikka kokonaisen ketun 😂🦉🦊
Glögi hooaja avapauk. Jõime Blossa 2022 New Orleansist inspireeritud glögi. See oli üsna tsilline ja suitsuse paprika maitseline, üsna raskelt joodav ja kui jood kuumana ära tassi 15% jooki siis oled pärast ikka päris joogine . Ma annaks joogile teise võimaluse ja jooks seda talvel külmaga õues. Praegu see ag ei toiminud / glöggin kausi on avattu. Juotiin Blossa 2022 New Orleansista inspiroitua glöggiä. Se oli aika chillinen ja savupaprikkan makuinen , vaikeasti juotava. Kun juot nopeasti ja kuumana kupillisen 15% juoma niin olet sen jälkeen aika huppelissa. Antaisin sille glöggille kuitenkin toiseen tilaisuuden talvella ja ulkona , hetkellä se kuitenkin ei toiminut
Talvetoit – kartulipudru ja 5h ahjus haudunud liha / talviruokaa – perunamuusia ja 5h uunissa hautunut lihaa
Pannkoogihommiku idüll 🤦‍♀️😁 / lettuaamiaisen idylli 🤦‍♀️😁
❤️

One Comment Add yours

  1. verkkir says:

    Markin kodista tuli todella tyylikäs ja samalla kodikas! Hurja tuo ralli, toivottavasti kaikki sujuu hyvin👍👍

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s