New normality , really ….. ?

Suvi läks nii nagu ikka ja juba tundus , et äkki see oligi paari kuu hullus aga viirus tõstab taas pead . Pole vahet kas usud viirusesse või usud vandenõu teooriatesse, see mõjutab su elu väga palju

Kesä meni jo ihan normaalisti ja oli jo tunne että kevään virusuhka olikin väliaikanen hullus mutta se paholainen on taas nostamassa päätä. Ei ole väliä uskotko että se virus on oikea asia tai joku salaliitto juttu , se vaikuttaa sun elämään paljon ja moneen tapaan

Erik läks tagasi oma tugikeskusesse. Esimene päev pärast 6 kuulist pausi oli päris karm aga mida päev edasi seda paremini . Tugikeskusest on öeldud , et vähegi haige laps isoleeritakse eraldi tuppa ja hooldaja kutsutakse järele. Kõik arusaadav aga Erik on viimasel ajal hakanud köksima. Ta pole haige , tal pole köha aga ta aegajalt köhatab . Päris hirm , et ta saadetakse lihtsalt koju aga seda väljaravida ma ei oska 😔 . Tegelikult sellega Eriku kooliaasta mured ei lõppe, tema bussiaeg on 8:20 kodust ! Ma jõuan tööle alles kl9 ja see ei ole OK. Kahjuks on bussiaegadega nii et võta või jäta…. Õnneks oktoobrist Mimmi Papa linnas

Erik on ollut kotona 6 kuukautta ja keskiviikona meni ensimmäistä kerta tukikeskukseen. Ensimmäinen päivä oli todella rankka mutta mitä päivä eteenpäin sitä paremmin meni. Tukikeskuksesta sanotiin että on jotankin oireita , he heti eristää asiakaan ja huoltajan pitää tullaa heti hakemaan kotiin. Hyvin ymmärettävä mutta mun huoli on se että viime aikoina Erikulla on sellainen virkayskä . Hän ei ole sairas eikä hänellä ole yskä, se vaan joku uusi opittu tapa. Pelkään että hän lähetettään pian kotiin mutta se ei ole mitään sellaista mitä pystyisin hoitamaan kuntoon. Toinen huoli on hänen syksynen bussiaika , vasta 8:20 hän lähtee pois kotoa mitä tarkoittaa että ma töissä 9 ja se ei ole OK. Valitettavasti bussin kanssa on se että otat mitä tarjotaan …. Onneksi Mimmi ja Papa on lokukuusta kaupunkissa

Reedel tuli koju terve pakk Eriku värvimistöid. Meie Mimmi on öökullide fänn nii et see pilt tema rõõmuks / perjantaina toi Erik mukaan nipullisen viikon värjäystöitä. Mimmi on ido pöllöjen fani niin että se kuva hän riemuksi

Ka meil tööl on tootmises võetud kasutusele ettevaatusabinõusid , esmaspäevast algavad taas kodukontorid . See kord on nii , et riik ei ole midagi teinud aga meie teeme, kevadel oli vastupidi. No hea et nii . Ise muretsen selle pärast et kui ukse taga hakatakse kehatemperatuuri mitte mõõtma siis ma ei pääse ühelgimpäeval sisse . Ealised iseärasused mitte koroonapalavik 🤦‍♀️🤣

Myös meillä töissä on odettu käyttöön toimeenpiteita ja kotikonttorit alkaa taas maanantaista . Täällä kertaa niin että me tehdään actioneitä mutta valtio ei , kevällä oli toista päin mutta hyvä niin . Omaan isoin huoli on että jos oven takana aletaan mittamaan lämpötila niin en pääse enää koskaan töihin . Ikäjuttu ei koroona kuume 🤣🤦‍♀️

Üks asi on ikka eriti nõme , see on Eesti HOIA äpp mida on alla laadinud veidi vähem kui kuu ajaga 85000 inimest , Soomes 3 päevaga 25% elanikkonnast . Eestis on valitsus kus peaminister & Helmed ütlevad otse välja et nemad sellist nuuskurtarkvara oma telefoni ei lae. No krt küll, google teab meist palju rohkem kui me arvame. Mulle juba tundub et reklaame ei tule ainult nende asjade kohta mida otsingumootorites otsime vaid ka nende asjade kohta millest räägime…. Valitsuselt ootaks selles osas küll eeskuju ja selgesõnalisust aga sry see valitsus mis meil on suur häbi kogu Eesti riigile kui mainele

Asia mikä on samalla niin nolo kun hävettävä on se että Viron korona äppiä on ladattu lähes kuukaudessa 85000 kertaa , Suomessa 3päivässä 25% koko kansasta. Virossa on hallitus alkaen pääministerista joka sano että he ei lataa omaan puhelimeen sellaista softa . No oikeasti , google tietää meistä jokaisesta paljon enemmän kun kuvitellaan . Musta tuntuu että mainoksia ei kuvata vaan perustella mitä me ollaan netissa katsottu vaan myös sen mukaan mitä ollaan puhuttu….. Silti hallitukselta odottaisin selkeä sana ja esimerkkiä tässä asiassa . No toisaalta on meillä hallitus mikä on iso häpeä niin Viron valtoiolle kun sen mainelle

Tegelikult on kotoonahullust ka mujal. Tanel pole pool aastat suuri reklaame filminud ja nüüd neil oli kahenädalane filmimine ühele Euroopa suurele reklaamibüroole ning lõppklient üks globaalne väga suur ettevõtte. Võtete lõpuosas nad filmisid mere ääres ja üks filmitiimis olev inimene ütles Saksa reklaamifirma esindajale, et ta kurk valus aga ei öelnud seda produktsioonifirmale. Rezizöör ja suurfirma esindajad said sellest teada 4h hiljem ja jätsid minutiga kogu filmimise pooleli ja süüdistasid produktsioonifirmat oma elu ja tervise ohtu panemises . Lepingu järgi pidi tervisemuredest teada andma prodiktsioonifirmale ning siis otsutatakse edasi. Üks niisama öeldud lause võib maksta produktsioonifirmale suurkliendi ! Loomulikult tal polnud mingit koroonat vaid lihtsalt kähe kurk aga selline see aeg on

Koroonakauhuutta on muualakin . Tanelin firma ei ole puoli vuotta tehnyt mitään kun töitä ei ole ollut. Nyt he kuvasivat kaksi viikoa mainosta yhdelle Euroopan isolle mainostoimistolle ja loppuasiakas iso globaali firma . Kuvauksien loppuosassa he kuvasivat meren rannalla ja yksi kuvaustiimissä ollut ihminen puhui Saksan mainostoimiston edustajan kanssa ja sanoi että pikkusen kurkku kipeä mutta ei sanonut sitä kuvauksista vastaavalle vaikka näin oli sopimuksessa. Ohjaaja ja loppuasiakan edustaja sai tiedon 4h myöhemmin ja kuvaukset keskeytettiin sekunnissa ja he syytivät tuotantofirma heidän hengen ja terveyden vaarantamisesta ja oli uhka että kuvaukset keskeytettään . Tilanne on vielä päällä mutta nöyttää miten pikku small talkin sisällä oleva lause voi muuttaa paljon. He voi sen takia häviä ison Euroopan asiakan … Tietenkin mitä koroona sillä henkilöllä ei ollut

Ka WRC Eesti etapp ol märk uue aja spordivõistlustest. Pileteid müüdi klastritesse ja ühe klastri sees liikusid inimesed ühelt etapilt teisele ja ei puutunud teistga kokku. Rallyle sai ainult maskides ning igal pool oli kätedesi . Pealtvaatajad ja sõitjad ei puutunud kokku ning kui keegi rajalt välja sõitis siis pealtvaatajad enam appi ei tohtinud minna. Tegelikult on Eestil põhjust rally üle uhke olla. Etapp tuli Eestisse 2 kuulise etteteatamisajaga ja see sai hästi korraldatud. Tommi Mäkinen ütles , et seda võib juhtuda ainult Eestis , et peaminister helistab enne rallyt tiimijuhtidele ja küsib kas kõik on ok. Rallyl osales nii president kui peaminister ja kindlasti on see hea Eesti mainele.

Myös viikonlopulla ollut Viron WRC rally oli uuden ajan merkki . Lippuja myytiin niin sanottu kuplissa. Samassa kuplissa olevat ihmiset pääsivät aina katsomaan samoja erikoiskokeita että jos joku sairastapaus niin tiedetään heti kuka oli samassa kuplassa. Rallya pääsi katsomaan vaan hengityssuojilla ja joka paikassa paljon käsidesiä. Katsojat ja kuskit ei saanut nähdä toisi toiseensa ja jos joku ajoi tieltä ulos niin katsojat ei voinut mennää apuun . Auto jäi vaan erikoiskokeen loppuun saakka tien varreen . Oikeasti on Rally Estonia Virolle iso juttu kun se sovitiin vasta 2kuukautta ennen kun se tapahtui. Vaikka aika olikin lyhyt aikaa niin rally sai hyvin järjestetty. Rallylla osallistui niin presidentti kun pääministeri ja Viro sai siitä hyvä mainosta . Tommi Mäkinen sanoi että sitä voi tapahtua vaan Virossa että pääministeri soittaa tiimivetäjille ja kysy onko kaikki ok ja tarviiko he jotain

President koos rally korraldajatega / pressa järjestäjien kanssa . picture from Kai art center web page
Peaminister avamas rallyt / pääministeri avamassa rallya. Picture from Rally Estonia web page
Kõik eestlased hoidsid pöialt Hyndaile ja Ott Tänakule / kaikki virolaiset pitivät peukkoja Hyndaille ja Ott Tänakulle. Picture from Ott Tänak fb page
Picture Delfi Sport

Markil oli esimene koolipäev ! Kõik algab taas aga palju on ka uut !

Markilla oli tiistaina ensimmäinen koulupäivä ! Kaikki alkaa taas mutta täällä kerta myös paljon uuttaa !

Ready , steady , GO !

Kool algas nii , et esimesel nädalal nad oma klassijuhatajat ei näinudki sest ta oli haiguskahtlusega kodus. Järgmisel nädalal koolis. Marki koolipäevad on väga pikad 15:30ni on tavapäevad aga on ka päevi kus kool lõppeb 16:30 ja 17:30 ! Lõunasöögi vaheaeg on 1 tund , et hajutada sööklas olevate lastemarvu , ka see teeb päevad pikemaks. Igatahes kolmapäeval kui Mark tuli koju pärast esimest koolipäeba , ta kukkus voodisse ning vahelduva eduga magas kuni 21 , käis dussi all ja läks magama. Täiesti läbi… Tallinna linn on otsustanud osta kõikidesse koolidesse termokaamerad

Koulunalkpi näin että ensimmäisellä viikolla he ei nähnyt oma luokkaopettaja kun hän oli virusoireiten takia kotona. Tulossa kuitenkin seuraavalla viikolla kouluun. Markilla on todella pitkät koulupäivöt, tavallinen päivä on 15:30 saakka mutta on myös 16:30 ja 17:30 loppuva koulupäivä. Päivän tekee pitkäksi myös pitkä lounastauko koska yritettään hajoittaa samaan aikaan ruokalassa olevien oppilaiten määrä. Lounastauko on tunnin. Keskiviikon tuli Mark koulusta ja kaatui heti sängyyn . Nukkui aina välillä 21 saakka , meni suihkuun ja taas nukkumaan . Oli ihan loppuu... Tallinnan kaupunki on päätänyt ostaa kaikkiin kouluihin lämpökamerat

Tõusutrend 😔 / Viron koronatilanne 😔

Vana traditsioon on rebastepidu ja sellega kaasnevad lollused. Markil algasid need reedel ja lõpp 15.09 . Neil igaühel on erinev retsija kes annab ülesandeid. Marki lõppuklassibretsija on Diktaator , tema õige identiteet paljastub vast rebastepeol. Reedel pidid nad kõik kooli tulema kas sõduririietes , mustas, rohelises või pruunis

Vanha perinne on Fuksit . Markilla alkoivat ne perjantaina ja fuksijuhla 15.09 . Heillä joksisella on loppuluokslta joku joka antaa tehtäviä mutta myös rohkaise . Markin pomo on piiloutunut nimen Diktaatori taakse. Hänen oikea persoona kai palastuu fuksijuhlissa. Perjantaina heidän piti mennää kouluun sotilaspuvussa ,mustassa, ruskeassa tai vihreässä

Peaproov / kenraaliharjoitus kotona

Reedeks pidi Mark katma 12ndike lõunalaua. Mark tegi kodus sellised lauakaardid ning nad katsid laua ning ostsid bossidele lasteshampust.

Perjantaina oli Markin tehtävä katta 12 luokkalaisten lounaspöytä. Hän teki kotona sellaiset pöytävaraus kyltit , lisäksi he ostivat lastenshampania

Nad pidid uuesti lavastama ka kaks pilti mis neile ette anti / heidän piti myös uudelleen esittää kaksi annettua kuva

Esimene pilt / ensimmäinen kuva
Ja nende versioon 😁 . Muide Marki kiiver sai palju tähelepanu / ja heidän versio . Markin armejakypärä sai paljon huomiota
Teine pilt / toinen kuva
Ja nende versioon / ja heidän versio 😁
Koju jõudis tõelise sõjardi nägu mees / kotiin tuli kunnon soturin näköinen mies
Väsinud aga rahuolev mees tuli meiega ka maale . Päeva lõpuks sai ta diktaarorilt sõnumi et sai päeva ülesannetega väga hästi hakkama. Koju tuli ka väike kodutöö – viiele diktaatori õpikule tuleb paberid panna. Loodetavasti saab ema vägemalt sama hästi hakkama 😳 / se väsy mutta tyytyväinen mies tuli meidän kanssa myös mökille. Päivän pääteksi hän sai Diktaatorilta viesti että suoriutui hyvin päivän tehtävistä. Pikku kotityö tuli myös mukaan – viidelle diktaatorin koulukirjalle pitää laittaa kuoret. Toivottavasti äiti suoriutu yhtä mallikasti 🙄
Koolilapse rõõmud , paari päevaga tuli läbi lugeda üks Hemingway teos / koulun riemut , parissa päivässä piti lukea joku Hemingway kirja

Maal ja vihmane nädalalõpp . Sellest hoolimata jõudsime päris palju

Mökillä ja sateinen viikonloppu mutta saatiin kuitenkin jotain aikaseksi

Söögitoa puuraam värvitud ja paigas / ruokahuonen puuteline maalattu ja paikoilla
Kimmo tegi keldrisse uue trepi . Peale trepi on meil nüüd keldris ka riiulid nii daaliate kui moosipurkude jaoks ning puupõrand nii et enam ei pea panema kummikuid jalga kui sinna slla lähed/ Kimmo teki kellariin uudet rappuset. Sen lisäksi on kellarissa hyllyt niin daalia juurien kun hillopurkkejä varten ja puulattia niin rttä enää ei tarvi laittaa kummareita jalkaan
Kevadlillede sibulad sai maha / kevätkukkien sipulit menivät maahaan
Aega panna ära õuemööbel. Meil nüüd kuuris kolmes riiulis kogu suur söögikomplekt. Kõige efektiivsemalt kasutatud 2m2 / ulkokalustet laitetiin jo pois. Kimmo teki 3 hyllyn syteemin mihin mahtui meidän superiso ruokailuryhmä. Tehokammin käytetty 2m2.
Lõpuks läks selle riiuli külge ka meie suur söögilaud / siihen hyllyyn meni kiinni myös meidän iso ruokapöytä
Ikeast tulid sellised mõnusalt suured ” laibakotid ” kuhu mahtusid meie aiamööbli padjad. Mõlemad kotid mahtusid kõige kõrgemale riiulile koos diivaniga / ikeast tulivat sellaiset ihanan isot ruumissäkki mihin mahtuvat meidän ulkokalusteiten tyynyt. Molemmat laukut mahtuivat sohvan kanssa ylähyllyyn
Selleks aastaks õues söömised läbi / ulkona syömiset on täksi vuodeksi loppunut
Emadepäevaks saadud lill tuleb talveks tuppa. kuigi ta on nii eksootiline , on ta väga hästi vastu pidanud ja palju kasvanud/ sain äitienpäiväksi sellaisen eksootisen kukan , nyt se on menossa talveeksi sisään . Vaikka onkin niin eksootinen niin kukkinut koko kesän ja kasvanut tuplakokoiseksi
Meil on mobiilne kanarbikupärg . Sobib nii sauna seinale kui kuuri uksele/ meidän mobiili kavervaseppele. Sopi niin saunan terrasille kun vajaan seinään
Meie saunatajad / iloiset saunojat
Ja eluks vajalikud saunamängud – kuidas õhust püüda sulle visatavat õllepurki 🤦‍♀️/ ja saunapelit – miten saata kiini sinulle heitettävä oluttölkkiä 🤦‍♀️
Uued bossid hoovil ! Pistrikud läinud ja nende koha üle võtnud noored varesed. Neid ka kolm nagu ka pistrikke ja nüüd istuvad samadel kohtadel kus pistrikud – kuuse ladvas ja männi kuivsnud oksal. Kahjuks pilnud korraliku pildi jaoks valgust / pihalla uudet pomot – haukat mennyt ja heidän paikat ottanut kolme variksen poikaa. Istuvat just samoilla psikoilla kun ennen haukat – kuusen latvassa ja männyn kuivanut oksalla. Kunnon kuvaan ei vaan ollut enää valoa

Loodus on ikka imeline. Reedel kui hoovi jõudsime läksin kohe kurgipernra juurde ja leidsin sellise tegelase. Ta oli supersuur. Eesti on hakanud levima Hispaania teetigu ja esimese hooga arvasin et see aga tuli välja et see kohalik liik ja üks suuremaid nälkjaid üldse – must seatigu. Uih oli ikka suur tegelane. Pole kunagi mitte midagi sellist näinud ja alguses ehmatas ikka päris ära

Luonto on ihmellinen , perjantaina kun tultiin menin heti kurkkupenikke ja matkalla törmäsin sellaisen ötökkään. Virossa leviä vieraslai Espaniansiruetänä ja ajattelin että se on se mutta se onkin ihan paikallinen etänä . Se on ukkoetänä. Uih olipas iso mutta nyt tiedetään että verratuna vieraslain ihan harmiton kukille

Meie peres ikka pidevalt juhtub – kui eelmisel nädalal nädalal jooksis vesi ülevalt korruselt meie vetsu siis kolmapäeval oli ülemise korruse tüdruk kell 22 meie ukse taga ja ütles , et Tanelilt tuleb neile vett kaela 😩 . Reede öösel vastu laupäeva kl 1:30 oli meil majas ATS häire ja keegi majas ei osanud seda kinni panna kuigi olen kõigile saatnud juhendi ja info. Tanel helistas öösel nii mulle kui Kimmole aga meil olid telefonid hääletus. Hea , et meil majas tüdruk kes töötab G4S. Laupäeva õhtupoolikul läks Tanel koeraga jalutama ja hoovis oli selline pilt

No onneksi meidän perhessa koko ajan tapahtuu niin että ei ole huolia että ei ole mistään kirjoittaa. Kun viime viikolla tuli meille alas yläkerran suihkuvesi siis keskiviikona kl22 oli yläkerran tyttö meidän oven takana ja sanoi että hänelle tule katosta vettä eli Tanelilta. Lauantai yöllä kl1:30 lähti päälle meidän automaati tulihälytys systeemi mitä kukaan ei osanut laittaa hiljaiseksi . Tanel soitti yöllä minulla 2x ja Kimmolle kerraan mutta meillä olivat puhelimet äänetömällä. Onneksi on meillä talossa tyttö joka työkentele G4S . Lauantai illalla meni Tanel Chapelin kanssa pihalle ja siellä oli

See oli kolmeharuline vana õunapuu, istutatud enne sõda , pärast seda kui maja sai valmis, kahju aga miski siin maailmas pole igavest / se oli vanha kolme haaranen omenupuu mikä istutettiin kun talo tuli valmiiksi eli ennen toista maailmansotaa . Harmittaa mutta mikään ei voi mitään

Lillepiltide hoiatus / kukkakuvien varoitus 🌺

Kimmo arvates on minu seinavaaside armastus ületanud normaalsuse piirid 😳aga mul on neid alles 36 😂/ Kimmon mielestä on mulla mopo mennyt käsistä niiten seinämaljakkoiten kanssa 😳 mutta mulla niitä vasta 36 😂

Saag kaasa ja koju . 🤞 et saame neljapäeval Lapimaale sõita

Saha autoon ja kotiin . 🤞 että pääseme torstaina Lappiin

Koju jõudes oli selge , et seda õunapuud ei saa päästa / kotona tuli selväksi että sitä vanha omrnapuuta ei ole mshdollista pelastaa
See osa tuleb järgmisena sll, Kimmo psni redeli toeks sest kui kukub siis läheb puruks ka naabrite aed / seuravaaksi putoa se osa ja mene suiraan naapureiten aidalle. Kimmo laittoi tikkaat tueksi
😢
Järgmisena Diktaatori õpikud paberisse / seuraavaksi Diktaatorin koulukirjat paperiin
Loodetavasti sobivad / toivottavasti sopivat

Kui veel natuke jõusks triikida siis võiks sellele nädalavahetusele joone alla tõmmata

Jos vielä jaksaisi vähän silittaa niin voisi kaatua sängyyn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s