Land of forest …

Eesti on koguaeg olnud metsadega kaetud . Ma ei tea kas kokkusattumus aga hetkel tuleb hirm et varsti elame mitte metsaga kaetud tasaselmaal vaid põldude vahel. Igal pool kuhu vaatad , võetakse metsa . Meie tee kõige ilusamal osal Keibu kandis , on hetkel suur metsalangetus ja ilusad valged männimetsad on minevik . Ka meie lähedal on kuilda metsamasinate hääli ning metsaveo autosid sòidab koguaeg . Riik ütleb et ikka raiutakse vähem kui juurde kasvab aga kuidagi raske on seda uskuda . Igatahes on pilt üsna masendav . Ka meie lähedal oli plaan võtta maha 21 hektaril männimetsa. See mets oli aga metsiste kevadine mänguplats ja hetkel looduskaitsjate vastuseisu tõttu raieluba peatati . Ka mina otsustasin teada anda meie väikepistrikest kes on Eestis esimese kategooria kaitse all. Nende elualadele tehakse pesitsuskoha kohased kaitseplaanid ja ehk see aitab meie lähiajal metsa veidi säilitada aga võib kergelt tuua naabritest vihavaenlasi.

Viro on aina ollut metsä valtio . Nytkin on viron pinnasta 51,4% metsä mutta sitä sahataan enemmän kun koskaan aikasemmin . Valtio on tuottanut tilastoja mistä näkyy että vieläkin sahataan vähemmän kun kasvaa lisäksi mutta sitä ei usko enää kukasn koska mihin vaan katsot , siellä sahataan tai jo metsästä saanut pelto . Muuten valtiolle kuullu yli 52% Viron metsästä, yksityshenkilöille 28% ja firmoille 20%. Myös meidän mökkitie kauneimmasta paikasta on tullut kauhea pelto. Ennen oli hienon valoisan mäntymetsän keskella käänteinen tie nyt möllä siellä metsäkonet yöt ja päivät. Myös meidän lähistöllä valtio halusi sahata 21hehtaarilla hiana mäntymetsä mutta kunnse oli metsojen kesäleikkien kenttä niin hetkellä se sahaus suunitelma on siiretty tai peruttu. Myös ma päätin että ilmoitan meidän luononsuojeluun virastoon meidän muuttohaukan perhestä. Virossa niitä pesi 10-20 pari vuodessa ja ne ensimmäisen luoksn suojelukohdet. Jokaisella niiten pesintä aluelle tehdään sen paikan suojeluplani ja voi ollaa että se auttaa vahän suojella Ölbäckin metsiä . Samalla varmaan tuo naapureista vihollisia.

Meie otsustasime minna vaatama mis meie lähedal toimub . Läksime vetsu juurest otse edasi , suunaks Tuksi metsatee. Me polnud seal võsas kunagi kâinud ega osanud aimatagi kui raske matk sellest tuleb. Tee peale jäi 6 kraavi ületus , millest nelja jaoks pidi Kimmo tegema purde . Nägime alles maha vòetud metsa ning metsamasinatega mülkaks sõidetud teid . Masendav …. aga matk oli iseenest tore ja Erik oli nii tubli . Mitte ühegi ebakindla kraaviületuse ees ta ei kahelnud vaid kuulas ilusti mis rääkisime ja rahulikult tegi mis vaja

Me päätettiin myös katsoa mitä lähialuella tapahtuu ja mentiin vessaan luolta suoraan pusikkoon, suuntana Bergsby metsätie . Me ei oltu sielläpäin koskaan käytyy ja varmaan ei olisi edes menty jos olisimme tiennyt kuinka raskas retki se on . Maa oli todella epätasaista koska paljon oli sahattu metsä niin just nyt kun myös vuosia sitten . Nähtiin kauhea metsätietä mitä metsäkoneiten jäliltä oli vaan iso kauhea suo. Meidän piti ylittää 6 oja ja 4 niistä Kimmon piti tehä silta . Meidän Erik oli niin ihana ja ei yhtään pelännyt vaikka ojan ylitys oli pikkusen epävarman tuntunen . Hän kuunteli mitä sanotiin ja sitten teki rauhallusesti kaikki niin kun sovitiin . Vaikka maisemat olivat aika masentavia niin retki itse oli todella kiva

Toredamaid asju ka.

Onneksi on meillä kivojakin teemoja

Meil on üks masin lisaks / Meillä on nyt halkokone

Erik saeb ikka meie saunapuud / Erik saha aina meidän saunapuut

Mina riiusisin . Korda sai meie kuuseheki alune

Mina haravoin . Kuntoon tuli kuuseaitan alue

Jõuluvana tõi ilusa Tarja Orsjoki köögikardina . Tegin selle veidi kitsamaks ja lühemaks . Ilus , just vanasse majja sobivad toonid ja muster . Muide ka meie kodus olevad Vallilla kardinad on Tarja Orsjoki disainitud

Joulupukki toi ihanan Tarja Orsjoki kappaverhon . Tein sen pikkusen kapemmaksi ja lyhemmäksi . Ihana kuvio ja väti , just sopiva vanhaan taloon. Muuten myös meillä kotona olevat Vallilla verhot on kaikki Tarja Orsjoki piirtämiä

Täna vahetasime välja ka meie purjekuuse . Ajutiselt tuli asemele vana pildiraam mille tuunisin puuvilla òitega . Muide olen taas trendiseadja sest just sel aastal on moes kuivatud lilled

Tänään puretiin meidän kuusi . Tilalle tuli vanha kehys mitä tuunasin vähän harsolla ja puuvilla kukilla . Muuten kuivakukat on 2020 muotia , näkojään olin jo vuoden lopussa trendsetter vaikka en tiennyt siitä

Ülemine korrus veidi kodusem. Vooditel juures nüüd lugemislambid ja väikesed seinavaasid värskete lillede jaoks

Yläkerta taa pikkusen kodikampi . Sängyjen luona nyt lukulamput ja pikkuset seinämaljakkot kukkia varten

Tanelil oli Ikea võtetest üks riisipaberist lambikuppel . Panime selle üles ,taas üks asi vähem osta . Vahetame kui on raha ja parema leiame

Tanelilta saattiin joskus Ikean riisipaperista kupoli . Laitetiin se yläkertaan , taas yksi asia vähemmän ostaa . Vaihdetaan joskus kun on rahaa ja löydetään parempi

Mark on nädalavahetuse Tallinnas . Õpib gümnaasiumi katseteks . Esimesed juba 27.02 ja 28.02

Mark jäi kaupunkiin ja opiskele lukion testeihin . Ensimmäiset testit kahdeen kouluun jo 27.02 ja 28.02

Valmis sai meie saunaterrassi plaan . Terrass tuleb 24m2 ja ka terrassimööbel on valitud

Marjalt sain mõned kanganäidised aga hetkel õiget ei leidnud . Aina rohkem tundub , et metsaroheline , kombineeritud helehalli linasega vòiks olla sobiv.

Marjalta sain kangasnäytteitä mutta sopiva ei löytynyt . Hetkellä tuntuu että luonnonvihreä ja vaaleharmaa pellava sekoitus olisi hyvä

One Comment Add yours

  1. seijaverkka says:

    Metsän poisto mukava uutinen. Saunan terassi JES
    TV. Pauli

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s