Day trip to Muhu

Sellest kui meil oli Muhus suvila , on juba möödas 40 aastat . Mul on nendest suvedest toredaid mälestusi aga siiani pole mul olnud suurt tungi see maja üles otsida . Sel aastal oli aga teisiti , jube kevadel ma mõtlesin et pean seal ära käima , samuti see vajadus tuua Noarootsi tokkroosid , on pärit Rihvalt . Täna siis käisimegi üle pika aja lapsepõlveradadel Muhus.

Siitä kun meillä oli Muhun saarella kesämökki on jo lähes 40 vuotta . Ihme kyllä mutta mulla on niistä kesäistä paljon ihania muistoja mutta tähän saakka ei ole ollut mitään polttava halua palata sinne . Täna vuonna oli kaikki toisin , jo kevällä tiesin että haluan sen paikan nähä ja myös sun tave saata salkkoruusut Noarootsin liitty siihen Muhun taloon . Tänään käytiin siis Muhun päiväretkellä.

Muhust on meeles palju asju – suur maja kus palju tube , vana pererahvas , suur köök koos suure pingiga , ilus veranda mille ümber palju tokkroose , majast mereni ja tädi Liidini lõpmatu kadakaväli koos metsmaasikatega , tädi Liidi soe lehmapiim ja ise tehtud leib . Tore kadakateväline rattatee kiviranda , rannakaljud , rannakalju alune allikas ja selle juures olev madal vesine ala kus sai talvel liugu lasta.

Muhust on mielessä paljon asioita – iso talo missä paljon huoneita , edelliset vanhat omistajat kuka odottivat meitä kun omia lapsia , iso keittiö missä pöydän takana hieno pitkä penkki , veranda mitä ihan salkkoruusujen peittämä , talosta rannalle ja täti Liidin luo kataja metsä mikä täynnä metsämansikkoita ja karhunmarjoja , täti Liidilta maiton ja kotileivän hakeminen, ihana katajien välinen pikkutie rantaan , siellä rantakalliot , uimapaikka , kallion alla lähde ja suostunut järvi missä sai talvella luistella .

Alustan majast – kohe kui suurelt teelt Lõetsasse keerasin siis kõik oli väga tuttav . Sinna külla pole ühtegi maja juurde ehitatud , kõik on endine ja tuttav . Kui keerasin Rihvani viivale teele , nii tuli tuttav ette iga kurv ja suurem kivi . Mäest alla ja seal see maja oligi . Palju puid on maha võetud , veranda aknad on koledad ja tokkroose pole , samas ikka endine , suursugune rehielamu . Praegused omanikud on seal elanud 5 aastat ja hetkel kodus olnud naine oli minu tulekust üsna häiritud . Rääkisime mingi 15 min ja sain ka ühe pildi teha . Oli tore , et seal hoovil käia sain aga see koht ei jäänud kuidagi kripeldama .

Heti ajetiin talolle , heti kun käänsin maantielta Lõetsan kylälle , niin kaikki oli entinen ja tuttu . Yhtään taloa ei ollut rakenettu lisää , kaikki oli tuttu ja vähän vanhempi. Heti kun käänsin katajien välissä olevalle tielle niin heti oli tuttu jokainen mutka ja isompi kivi. Pikku mäki alas ja siellä se talo oli . Paljon puita on odettu pois , pihalle ajo oli paljon autiompi , verandalla olivat uudet ja aika rumat ikkunat , salkkoruusut olivat verandan edestä kadonnut . Paljon oli silti ennalaan ja siitä tuli hyvä tunne . Nykyiset omistajat on siellä asunut 5 vuotta ja hetkella oli kotona nainen . Hän oli mun tulosta aika yllätynyt ja vähän häirintynyt . Puhutiin kuitenkin joku 15 minuttia ja otin yhden kuvan . Oli ihana että sain siellä käyty ja henkirauhan , ja yllätys että vaikka se oli ihana kokemus niin mun sisälle ei jäänyt mitään krivelemaan .

Märkisin maja asukoha kaardile . Majast edasi on looduskaitseala kuhu ei tohi ehitada . Kogu see roheline ala on kadakaväli ja mere ääres loopealne alvar .

Merkkasin talon paikan kartalle . Sieltä eteenpäin rannalle on vaan katajat ja niity mikä luonnonsuojeluakue ja mihin ei voi rakentaa

Meie rannatee , ujumiskoht ja kaljud

Meidän rantatie , uimapaikka ja rantakalliot

Isegi panga all oleva allika leidsin üles , nüüd käivad sealt joomas lehmad

Löysin myös lähden missä aina käytiin juomassa , nyt siitä juo lehmät

Lõetsalt Liivale .Sõime ja jalutasime Katariina kiriku juures . Kirikut muide esimest korda mainitud 1271

Lõetsalta ajetiin Nõmmkylan kautta Liivalle . Syötiin ja käveltiin Katariina kirkon pihalla . Sitä kirkkoa on ensimmäistä kerta mainittu 1271

Liivalt läksime edasi Koguvale ja Muhu muuseumi . Seal aga sadas nii palju vihma , et ühtegi pilti me teha ei saanud . Tegime ka kiirvisiidi Saaremaale , kiiresti üle tammi , väike tiir Orissaares ja tagasi Muhusse. Viimane peatus Pädaste mõis

Liivalta mentiin Koguvalle ja Muhu museoon . Siellä tuli niin paljon vettä että me ei pystytty kuvamaan mitään . Muhusta tehtiin pikavisiiti Saaremaalle , ajetiin yli sillaan ja ajatiin Orissaaren halki ja takaisin Muhuun . Viimeinen pysäkki ennen palulautta – Pädaste kartano

See on mis meelde jäi , meie rand

Se on se mitä jäi mieleen , meidän uimaranta

Oli väga mõnus päev ja hinges rahu et sai käidud . Järgmine kord tahaks minna Muhussa rattaretkele

Oli ihana pikkuretki menneisyyden ja sisällä rauha . Seuraavalla kerralla halusin mennää Muhuun pyöräilyretkelle

Tagasiteel käisid vaatamas vana Hanila õigeusukiriku varemeid

Paluumatkalla käytiin katsomassa Hanila ortodoksikirkkon raunioita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s