Midsummer đŸŒŒ

Oli ĂŒks tĂ”eliselt kuum nĂ€dal . Korter oli jube palav ja magada raske . Poisid oli Ă”nneks saarel ja kuna pĂ”hjaranniku vesi veel suht jahe siis neil seal mĂ”nus suvine olemine aga mitte liiga palav

Oli todella kuuma viikko . Asunto oli troopisen kuumaa ja vaikea nukkua . Pojat olivat saarella ja siellÀ hyvÀ ollaa kun pohjoisrannikon vesi vielÀ aika kylmÀ ja sen takia myös lÀmpötilat kohtulliset

Mina kĂ€isin Egega teatris . Enne seda istusime Humalakoja terrassil ja lobisesime , pĂ€rast jĂ”udsime veel vĂ€ikese jalutuskĂ€igugi teha . Linnateatri suveetendused on kĂŒll mĂ”nusad , kogu lavaauk on tegemist tĂ€is ja sa ei tea kuhu vaadata . Tegevus toimub katustel , erinevad aknad avanevad , pidevalt on laval mitukĂŒmmend inimest .

Mina kÀvin Egen kanssa teaterissa . Ennen teateria istutiin Humalakoja terrassilla ja odetiin lasi valkoviinia , ehditiin tehÀ myös pikkukÀvely vanhassa kaupunkissa . Kaupunkiteatterin kesÀesitykset on kyllÀ kivoja , koko lavaaukko on ihmisiÀ tÀynnÀ ja se on iso , tapahtuu katoilla , ikkunoissa , et edes tietÀÀ mihin katsoa koska joka joka puolla tapahtuu

Suvel on puhata mÔnus . Kogu see pikk nÀdalavahetus tundus minipuhkusena . JÔudsime Elbikule vara kuna Kimmo tuli poistega rongiga Keilasse . Kiired ostud ja autosse . Keila jaama turult saime kogu vÀrske mida plaansi e osta , nii et sealt tasub teinegi kord lÀbi kÀia

KesĂ€lla lomailla on mahtava . Koko tĂ€ma pitkĂ€ viikonloppu tuntui minilomalta . Perjantaina oltiin aikasin ÖlbĂ€ckillĂ€ . Kimmo ja pojat tulivat junalla Keilaan , nopea kaupassa kĂ€ynti ja autoon . Keilan rautatieaseman vieressa in tori ja sieltĂ€ saattiin kaikki tarvittavat tuoreet evÀÀt . Torilla on vaan pari myyjĂ€ mutta silti hyvĂ€ valikoima niin ettĂ€ kĂ€ydÀÀn varmasti myös toiste .

Reede Ă”htul lĂ€ksime kohe ujuma . Uskumatu aga meie rannas on merevesi 22 kraadi . Isegi 3m sĂŒgavusel on 18 ! LaupĂ€eval oli kĂ”va torm ja isegi see ei suutnud vett lahedaks segada

Perjantai illalla mentiin heti uimaan . Kuulosta uskomattomalta mutta meidÀn merivesi on 22 astetta . Viralliset mittaukset tehdÀÀn 3 m syvyydellÀ ja myös siellÀ 18 astetta . Lauantaina oli kova myrsky ja aalot mutta myös se jÀÀhdytÀnyt vettÀ ollenkaan

VĂ€ikesed asjad loevad – meie jĂ€ime ujuma aga Kimmo lĂ€ks sauna kĂŒtma. Kui tagasi jĂ”udsime oli saun soe ja saunakoogid kĂŒlmas đŸ„€đŸș

Pikkuasiat tekee tunnelmaan – me jĂ€imme vielĂ€ uimaan ja Kimmo meni talolle takaisin lĂ€mmittĂ€mÀÀn sauna . Kun tulimme takaisin sauna oli lĂ€mmin ja saunajuomat kylmĂ€t

LaupĂ€eval oli tore ĂŒllatus – Tiina ja Renate tulid meile kĂŒlla . Tiinal on nĂ€dala jagu uus pereliige Jakuutia laika MitĆĄu. VĂ€ikese tite kohta uskumatult mĂ”istlik ja arukas koer . Ta pĂŒsis paigal, ei haukunud … isegi meie Erik sai oma ebausust ĂŒle julges kĂ”rvaklapid Ă€ra vĂ”tta ja talle pai teha . Nagu ikka kui meil on kĂŒlalised , unustame me pildistamise tĂ€iesti . Nii ei ole meil ka seekord pilti vĂ€gevatest hamburgeritest , esimest korda fritĂŒĂŒris tehtud kuldkollastest friikartulitest vĂ”i Renate tehtud tĂ”eliselt dekatentlikust ĆĄokolaadikoogist vaniljejÀÀtise ja maasikatega . Peate lihtsalt uskuma , et see oli vĂ€gev söömaaeg . PĂ€rast seda lĂ€ksime randa jaolime veel kindlasti pool tundi vĂ”i rohkemgi . Meres olid vĂ€gevad lained ja kift oli ĂŒle nende hĂŒpata vĂ”i lasta kalda poole kanda . Õhtul jĂ”udsime ka Dirhami jaanitulel kĂ€ia . Tegelikult jaanituld suure tuule tĂ”ttu ja sĂŒĂŒdatudki aga Reigo Ahvena trummishow oli tegelikult lahe idee . Trummid olid jaotatud rahvale kes tagusid koguaeg rĂŒtmi ja tema muudkui jutustas. Oli tĂ”esti tore ja tegus suvepĂ€ev ja koju jĂ”udes kĂŒsis Renate millal uuesti lĂ€hme 🐞

Lauantaina oli ihana yllĂ€tys kun Tiina ja Renate tulivat kĂ€ymÀÀn . Tiinalla on ollut viikon verraan uusi perheenjĂ€sen Jakuutia laika MitĆĄu . Se oli kyllĂ€ uskomattoman rauhallinen ja leppoisa vauva . Oli ilman hinha eikĂ€ mennyt mihinkÀÀn , totteli eikĂ€ haukkunut . Edes Erik sai omasta ennĂ€köluulosta voiton ja ottii kuulokeet pois ja meni paiamaan . Aina kun meillĂ€ vieraat niin me unohdettaan kuvaaminen tĂ€ysin . Niin ettĂ€ myös tÀÀllĂ€ kertaa meillĂ€ ei ole kuva mahtavista hampurilaisista , ensimmĂ€istĂ€ kertaa rasvakeittimessĂ€ tehtyistĂ€ ja hyvin onnistuneista kultaisista ranskalaisista perunoista ,samoin myös Renaten dekatentti suklaakakusta mitĂ€syötiin vaniljejÀÀtelön ja mansikkoiten kanssa. Nyt teidĂ€n pitÀÀ vaan uskoa ettĂ€ se oli mahtava lounas . Lounaan jĂ€lkeen mentiin rannalle ja oltiin pitkÀÀn uimassa . MeressĂ€ olivat mahtavat aallot ja hypĂ€tiin aaltoihin ja annetiin niiten kantaa itsensĂ€ rantaan . Renate sanoi ei ole koskaan uinuti niin mahtavissa alloissa . Illaan pÀÀteeksi kĂ€ytiin Dirhami sataman juhannusjuhlissa . Oikeasti kokkoa ei laitettu palamaan kun tuuli oli niin kovaa mutta Reigo Ahvena rumpushow oli aika kiva . Yleisölle oli annettu myös rummut ja hĂ€n opetti biitin , sitten yleisö takoi biitia ja hĂ€n puhui . Oli ihana, pitkĂ€ ja touhukas pĂ€ivĂ€ . Kun Tiina ajoi pihaan , Renate kysyi heyi – milloin mennÀÀn uudestaan 🐞

Mingeid pilte ikka jÔudsime teha ka / Jotain kuvia ehditiin silti ottaa

Kimmo vĂ€liköök – suurelt gaasipannilt tulid pihvid , fritĂŒĂŒrist fruikad ja elektrigrillilt hamburgerisaiad ja juust . VĂ€ikesespotis on marineeritud punane sibul

Kimmon ulkokeittiö – isolta kassupannulta tulivat pihvit , rasvakeittimestĂ€ ranskalaiset , sĂ€hkögrillista lĂ€mpimĂ€t sĂ€mpylĂ€t ja juusto . Kattilassa on ennĂ€köön marinoitu punaiset sipulit

Samal ajal kui meie Tiinaga nautisime suve Elbikul , puhkab Kaire oma perega jÀlle Nizzas .

Samaan aikaan kun me Tiinan kanssa nautitiin kesĂ€pĂ€ivĂ€stĂ€ ÖlbĂ€ckilla , lomaile Kaire taas perheen kanssa Nizzassa

Meil oli laupÀeva Ôhtul veel saun ja chill

MeillÀ oli lauantai illalla vielÀ grilli ja chillausta

Õhtul tuul vaibus ja Ă”ues sai istuda ainult mosleminaise kostĂŒĂŒmis

Illalla tuuli hyytyi ja ulkona sai istua vaan mosleminaisen vaateissa

Tegelikult jĂ”udsime me laupĂ€eval teha ka jaanide ettevalmistusi . Panime lipu, tĂ”ime metsast kased, niitsime muru . Kimmo tegi puhtaks traataia aluse . NĂŒĂŒd on hĂ€sti nĂ€ha kui ilus on hoov kui seda traataeda vahel pole ja hoov lĂ€heb kuni metsani . Nii et nĂŒĂŒd on kindel et aed lĂ€heb lammutamisele ( ja kindlasti tuleb tagasi pĂ€rast seda kui kitsed on kĂ”ik Ă€ra söönud ja metssead hoovist mĂŒlka teinud 😅 )

Oikeasti ehditiin lauantaina tehĂ€ myös juhannusvalmisteluja . Laitettiin lippu , leikatiin nurmikkoa , tuotiin kukkia ja oveen viereen koivut . Kimmo puhdistii rautaaidan alustaan . Nyt nĂ€kyy hyvin kuinka hieno olisi piha kun aitaa ei olisi ja piha loppuisi metsĂ€llĂ€ . Niin ettĂ€ nyt on varma ettĂ€ aitaa saa lĂ€htteĂ€ ( ja varmasti tulee takaisin heti kun peurat on syönyt kaikki ja villisiat kÀÀntĂ€nyt pihan perunamaaksi 😅 )

JaanipÀeva hommikul korjasime naabritelt plusspunkte sest alustasime kell 9:30 kolme masinaga muruniitmist . PÀrast seda pidi Kimmo veel Eriku rÔÔmuks saagima. No tegelikult mahtus sinna pÀeva nii tegutsemist kui ka puhkust

Juhannusaatona kerĂ€tiin naapureilta varmaan “plussapisteitĂ€” kun aloitettiin 9:30 kolmella konella nurmikkon leikkamisen . Sen jĂ€lkeen Kimmon piti Erikun riemuksi sahata vielĂ€ pari puuta . LoppupelissĂ€ oli pĂ€ivĂ€ tĂ€ynnĂ€ niin touhua kun myös juhlimista

Kimmo ĂŒtles , et Soomes on ĂŒtlemine et vaibad tuleb pesta enne jaani . Seega seda tööd ei saanud edasi lĂŒkata ja pĂ€rast muru niitmist ja saagimist kĂ€ivitus vaibapesu tehas . Algselt oli plaanis kahe vaiba pesu ja lĂ”puks oli neid jĂ€rjekorras seitse

Kimmo sanoi ettÀ Suomessa sanotaan ettÀ mattopesu pitÀÀ hoitaa ennen juhannusta . Kun oli jo juhannusaato , me ei saanut sitÀ siirtÀÀ ja nurmikkon leikkamisen ja sahauksen jÀlkeen kÀynnistyi mattopesu tehdas . Alunperin piti pestÀÀ kaksi mattoa mutta niitÀ vaan ilmestyi paikalle ja lopuksi olikin seitsemÀn

JaanipÀeval oli meil Ôige suvesöök . VÀrsked kartulid vÔi heeringaga ning pavlova maasikatega . LÀksin 20min metsa ja sain karbitÀis metsmaasikaid ja mÔned mustikad . Mustikad hakkavad valmis saama ja maasikaid on kogu metsaalune tÀis

Juhannuksella meillÀ oli oikea kesÀruokaa- tuoret perunat voin ja sillin kanssa , jÀlkiruuaksi pavlova mansikkoiten kanssa . Menin 20min metsÀÀn ja sain helposti laatikolisen metsÀmansikoita ja mustikoita. Mustikat alkaa valmistumaan mutta mansikkoita on koko meidÀn metsÀ tÀynnÀ

LĂ€hme vĂ”idupĂŒha ja jaanipĂ€eva tervitusi viima Annele

Matkalla viemaan voittopyhÀn ja juhannuksen toivotuksia Annelle

Ja siis hakkasin tegema lillepÀrga . Erinevaid lilli on nii palju et raske valida mida vÔtta . Mitu korda peaaegu loobusin selle tegemisest aga lÔpuks sai ilus . Enne Roosta jaanipeole minekut jÔudsime ka saunas kÀia ja pannkooke teha

Ja sitten hain kukat seppeletta varten . Sen tekeminen on oikeasti aika vaikea ja pari kerta jo luovutin mutta siitÀ tuli silti nÀtti . Ennen Roostan juhannusjuhliin menoa ehditiin kÀydÀ vielÀ saunassa ja paista letut

Meie pere kĂ”ige suurem peoloom oli Erik. LĂ”puks tantsis ta nii palju , et magu tahtis vĂ€lja hĂŒpata ja me pidime ta koju rahunema viima . Tema ise oleks tahtnud uuesti tantsuma minna . Tore oli , et peole tuli ka Anne .

MeidÀn perheen isoin juhlia oli Erik . HÀn tanssi niin paljon ettÀ siitÀ tuli mahalle huono olo. MeidÀn piti viedÀ hÀnet kotiin rauhoittumaan vaikka hÀn itse olisi halunnut jatkaa . Kiva oli ettÀ juhliin tuli myös Anne

Samal ajal Pranglis . Samaan aikaan Pranglissa

Veel paar hetke sellest nÀdalast / Pari kuva tÀstÀ viikosta

Meie kodune jasmiin Ôites . MeidÀn kotipihan jasmiini kukkimassa

Lisaks leidsime oma krundilt Ööviiuli . Eestis kasvavad sellised orhideelised ainult LÀÀne Eestis ja nii tore et ka meie omahoovil . Üldse on kasvab kĂ”ige enam kĂ€palisi just lÀÀne Eestis sest neile meeldib lubjarikas muld ja mereline kliima

Löydettiin omalta tontilta paikallinen orkidea lai . Virossa kasvaa sellaiset luonnon orkideat vaan LÀnsi Virossa ja niin kiva ettÀ ihan meidÀn pihalla . Viroksi sen nimi on yön viulu . Virossa muutenkin kasvaa kaiken eniten orkideoita lÀnsi Virossa koska he tykkÀÀ merelisesta ilmastosta ja kalkkipitoisesta maasta

Veidi eemal kraavis oli ka ta teist tĂŒĂŒpi orhideeline

VÀhÀn kauemmas oli myös toinen orkidea lai

Kimmo puhkus jĂ€tkub …. Mina homsest tööle .SUVI on MÕNUS

Kimmon loma jatkuu… Mina huomisesta töihin . KESÄ on IHANA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s