Tasty Halloween 🎃

Sel aastal otsustasime pidada Halloweeni aga keskenduda selle teemalisele söögile . Olime maal ja suures köögis oli mĂ”nus vaaritada . Nagu tellitud oli ka ilm sĂŒndmuse vÀÀriline . Hakkasime linnast sĂČitma alles pĂ€rast 18 ja kui Elbikule jĂ”udsime , sĂ€ras seal kuldkollane tĂ€iskuu . Varsti tulid pilved ja taevas oli nagu Ă”udustefilmis

PÀÀtettiin juhlia tÀnÀ vuonna Halloweenia mutta keskittyÀ sen teeman ruokaan . Olimme mökillÀ ja isossa keittiössÀ oli ihana kokata . Myös sÀÀ oli ihan kun tilattu tilaisuutta varten . LÀhdetiin kaupunkista kello 18 jÀlkeen ja kun oltiin Elbikulla niin taivassa oli juustonkeltainen matala tÀyskuu . Pian tulivat syksypilvet ja taivas oli kun kauhuelokuvissa

Halloweeni toidust : pĂ€eval sĂČime seepiatindiga mustaks vĂ€rvitud riisi kanaga .

Halloween ruuasta – pĂ€ivĂ€lla syötiin mustekala mustella vĂ€rjattyĂ€ riisia kanan kanssa

PĂ€rastlĂ”una kohviga sĂČime porgandikooki mille peal oli Ă€mblikuvĂČrk . Kas see sai vĂ€rvi seepia tindist

IltapÀivÀn kahvin kanssa syötiin porkkanakakkua . Sen pÀÀllÀ oli hÀmÀhÀkkiverkko ja musta vÀri oli myös mustekalan mustesta

Tegime ka kĂČrvitsakĂŒĂŒnlad . Alguses pidi see laste töö olema aga ainuke innukas oli kĂČige suurem . PĂ€rast siiski Mark tegi meie söögilauale kĂČrvitsakĂŒĂŒnla . Kimmo oma lĂ€ks trepile . Kui Ă€ra tulime jĂ€tsime mĂČlemad hoovi , loodetavasti saavad linnult seal söönuks ja kĂ”rvitsad ei lĂ€he pĂ€ris raisku

Kaiverettiin myös kurpitsakynnilÀ lyhdyt . Se piti ollaa lasten työ mutta innostui vaan Kimmo , onneksi myöhemmin Mark teki meidÀn ruokapöydÀn lyhdyn . Kun tultiin pois niin jÀtetiin kurpitsat pihalle , toivottavasti linnut saa siitÀ ruokaa ja ne ei ollut ihan turhaan kasvanut

Ma ei tea kus maailmas ma olen elanud aga ma ei teadnud et Itaalia pizzataigen vajab ĂŒle 10tunni kergitamist . Avastasin selle kuskil 13 ajal nii et pĂ€ris 10h ei jĂČudnud kerkida aga pool ajast kindlasti . Ma ei tea kas see oli algaja ĂČnn aga pizzataigen oli superhea ja kindlasti teen teine kord veel . Pizzad siis seekord kummituse ja kĂČrvitsa kujulised

En tiedÀ miten minusta on mennyt ohi tieto ettÀ Italialaisen pizzataikina valmisteluun mene yli 10h . Aloitin joskus kl13 aikana ja se sai kohota puolet ajasta , silti se todella hyvÀ , ohut ja ihanat rapeat reunat . Varmaan teen toistenkin . TÀÀllÀ kerta pizzat kurpitsan ja haaven muotoiset

LaupĂ€eva Ă”htul oli kĂ”va torm aga meie majas ei saanud sellest arugi . Kimmo kĂ€is vĂ€ljas suitsul ja tuli tagasi ning jagas muljeid . Meil ahjud kĂŒdesid ja nautisime mĂČnusat olemist . See tegelikult annab kindlustunde et maja on hĂ€sti ehitatud ja soojustatud . Hommikul kui jalutama lĂ€ksime siis nĂ€gime et torm oli metsast puid murdnud

Lauantai illalla oli Virossa myrsky . Talon sisÀllÀ me ei olisi sitÀ edes huomattu . Kimmo kÀvi ulkona ja sanoi ettÀ onpas kova tuuli . MeillÀ oli takoissa ja uunissa tuli , nautitiin oloa ja myrskynÀÀnet ei tullut sisÀÀn . Se taas antaa varmuutta ettÀ talo on hyvin rakenettu ja eristetty . Aamulla kun mentiin kÀvelemÀÀn niin nÀhtiin ettÀ oli kaatanut metsÀstÀ puita

Ka maja juures on veidike midagi muutunud . Maja ots on valmis ja vĂ€rvitud . Puudu on veel kahe korruse vaheline punane vesilaud ja akna piirded aga muidu valmis . NĂŒĂŒd tundub et maja on kuidagi valmis saanud . Kuna majaots on nii kĂ”rge siis Rain tellis hoovile Toomase auto ja sinna panid tellingud.

Pikku muutokset myös talossa – pÀÀty on valmiina ja maalattu . Kun seinĂ€ on iso ja vaalea niin pÀÀtettiin ettĂ€ pyytettÀÀn Rainia lisĂ€mÀÀn kahden kerrokseen vĂ€liin punanen vesilauta . Myös ikkunalle pitÀÀ laittaa samanlaiset koristelaudat kun on alakerrassa .

Gaasimajake on ka valmis .

Gaasupullon talon on myös valmiina

Mind on algusest peale hĂ€irinud see lamp mille majaotsa panime. NĂŒĂŒd kui Toomase auto oli seal , oli Kimmol hea vahetada , vĂČi vĂ€hemalt nii ma arvasin . Tegelikult seal polnud ruumi , kruvid kukkusid auto ja seina vahele , ĂŒks mahtus kinni hoidma , esimese hooga tuli lamp valele kĂČrgusele jne aga vandus Kimmo mis ta vandus aga Ă€ra tegi kuigi talle jĂ€i lĂ”puni arusaamatuks miks hĂ€sti valgust andev ja korralik lamp tuli vĂ€lja vahetada 😳

Mua on alusta asti hĂ€irinyt se lamppu mitĂ€ talon pÀÀtyyn laitettiin . Nyt kun Toomasen auto oli talon lĂ€hellĂ€ oli hyvĂ€ tilaisuus se vaihtaa tai ainakin ma ajattelin nĂ€in . Oikeasti siellĂ€ oli tila yhdelle , ruuvit tippuivat auton ja seinĂ€n vĂ€liin maahaan , ensimmĂ€inen ruvvauskorkeus oli vÀÀra ja se huomatiin kun lamppu oli kiinni jne . Kimmo kiroili ja kiroili mutta ei luovuttanut ja nyt meillĂ€ paljon hienompi ulkolamppu . Silti olen ihan varma ettĂ€ Kimmo ei ymmĂ€rtĂ€nyt loppuun saakka miksi kunnon ja hyvin valaiseva lamppu piti vaihtaa🙄

Erikul on juba palju parem .Haava pole vaja siduda ja antibiootikumid lĂČppesid reedel . Erik istub , kĂČnnib ,jalutab , sĂČidab traktoriga ja kĂ€ib saunas . Eile magas esimest korda peale operatsiooni omas voodis . NĂŒĂŒd on veel vaja osta selja ortoos ja kahe nĂ€dala pĂ€rast algab taastusravi Haapsalus

Erikulla on jo paljon parempi . HÀn istu, kÀvele , haava ei tarvi enÀÀ hoitoa ja antibiooti kuuri loppui perjantaina . MökillÀ hÀn ajoi traktoria ja kÀvi saunassa . Odottaa kouluun menoa . Nyt pitÀÀ hÀnelle ostaa selkÀ tukeva korsetti ja kahden viikon kuluttua hÀn mene Haapsalun sairalaan jÀlkikuntotukseen

Meie sĂ”ber Göte on vĂ”tnud meie maja ajaloo uurimise oma sĂŒdameasjaks ja nĂŒĂŒd on 99,9% kindel et maja palgid on pĂ€rit Spithami tsaariaegse salajase raadiojaama ohvitsetide majast . Raadiojaam töötas 1916-1918 ja 1921 lĂ”pus pani vald majad enampakkumisele . Kaks maja kolmest , tulid meie hoovi , maja ja kuur. 1923 vallamaja avati . Göte sai riigi arhiivist 400lk materjale ja nĂŒĂŒd tal peaks olema talv sisustatud . Ta sĂČidab homme Rootsi ja tuleb tagasi aprillis , eks siis kuuleme lisa uudiseid . NĂŒĂŒd kindel et maja palgid 100 aastat vanad ja varsti tuleb aeg kui maja olnud 100 aastat sellel kohal . Göte on kirjutamas maja ajaloost artiklit Rootsi eestlaste lehte , tĂ€nagi kĂ€is meil kĂŒlas et majast pilte teha

MeidÀn ruotsalainen ystÀvÀ Göte kÀvi tuomassa uutisia talosta . HÀn on nyt kaivamassa lÀpi kansallusarkistoa ja sai sieltÀ 400sivua materiaalia . Selvinnyt on ettÀ todeenÀköisesti on talon hirret Spithamin sajaisen radioaseman upseerien talosta . Salaisen tsaari aikanen radioasema toimisi Spithamissa 1916-1918 ja 1921 lopussa kuntaa laittoi talot myyntiin . Kolmesta myynissÀ olevasta talosta kaksi tuli meidÀn pihalle . 1923 olivat kunnan talon avajaiset . Niin ettÀ talin hirsikehikkö on jo 100 vuotta vanha ja pian tulee aikaa kun 100 vuotta nykyisessÀ paikassa . HÀn on kirjoittamassa tasosta artikkelia Ruotsissa asuvien virolaisten lehdeen ja kÀvi vielÀ tÀnÀÀn ottamassa ulkokuvia artikkelia varten . Huomenna hÀn mene Tukholmaan ja tule uudestaan huhtikuussa , sitten kai kuullaan talon historiasta lisÀÀ

Maal oli taas mĂČnus ja kahju lahkuda . Samas akud tĂ€is ja jĂČuame Ă€ra oodata jĂ€rgmise Elbiku nĂ€dalalĂČpu

Maalla oli taas ihana ja harmo tullaa pois mutta akut ladattu ja jaksetaan odottaa uuttaa mökki viikonloppua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s