Hot Hot Summer 🌞

Puhkasime esimest korda suvel kolm nädalat . Sel aastal jäi vahele meie traditsiooniline kevadreis ja jääb ära ka sügisreis , nii et hea puhata suvel nii palju kui võimalik .Puhkus on meie mõlema jaoks olnud tõeline puhkus kus tööd ei tehta ja tööasjadele ei mõelda . Kole on mõelda homme hakkab kõik taas . Puhkust alustasime Elbikul , käisime vahepeal Soomes ja ülejäänud aja olime ka Elbikul . Kes tahtis meid näha , pidi siia tulema . Suvi ise on sel aastal selline millest alati unistatakse – päikseline ja soe , isegi liiga kuum . Nüüd kui käes on juuli viimased päevad , hakkab kuumuse talumine olema päev päevalt raskem . Samas d vitamiini varud peaksid nüüd küll olema täis ja rohkemgi veel . Puhkuse ajal me võtsime seekord suht rahulikult, ka maja tundub nüüd sisse elatud ja isegi Mark ütleb et see on üks mõnus koht !

Täna vuonna lomailtiin ensimmäistä kertaa kolme viikoa putkeen . Me skipatiin perinteinen kevät reissu ja myös syysreissu jää nyt väliin niin että hyvä aikaa lomailla kesällä niin pitkään kun mahdollista . Loma on ollut tänä vuonna pelkkä loma , kumpikaan ei ole tehnyt eikä edes miettinyt työasioita . Toisaalta kauhistuttaa että huomenna alkaa se kaikki taas… Me aloitettiin loma Elbikulla , käytiin Suomesa mökkillä ja loppuloma oltiin myös Elbikulla . Se joka hakusi meidät näha , tuli käymään täällä . Kesä on täna vuonna sellainen kun aina unelmoidaan – alkoi aikasin , lämpöä ja aurinkoa paljon , voi sanoa että edes liikaa . Kuumudeen kestäminen mene joka päivä hankalammaksi , toisaalta meidän d vitamiini varastot on varmasti täynnä. Lomaan aikana odetiin suhdellisen rauhallisesti ja nyt tuntuu myös talo asuttuna . Edes Mark totea että meillä on kiva maakoti !

Kuigi päikest jagus puhkuse ajal piisavalt siis merevesi oli hoolimata mai alguses5 kestvast suvel väga külm . Kogu puhkuse ajal oli paar päeva kus vesi oli 15-18 vahel aga enamuse aja oli see 5 ja 10 vahel . Nii et sel suvel oleme saanud kogeda karastamist . Hoolimata külmast veest , käisime 3 korda päevas ennast kastmas . Kogu sell3 aja jooksul ujusime ühe korras , kõik ülejäänud korrad sumaki vette ja jooksuga välja . Sel aastal on üle kuu aja puhunud põhjatuuled mis viivad sooja rannikuvee minema ja põhjast tõuseb üles väga külm merevesi mille tuul toob meie randa .

Vaikka aurinkoa on ollut riitävästi niin merivesi on ollut todella kylmä . Koko lomaan aikana oli kaksi päivä kun vesi oli 15-18 asteen välissä , kaikki muut päivät 5-10 asteen välissä niin että meillä nyt myös karastuskokemus . Kylmästä huolimatta käytiin kolme kerta päivässä vedessä , juoksulla vedeen ja yhtä nopeasti ulos . Uitiin kaksi kertaa kun olimme vedessä enemmän kun 10 sekuntia . Jo yli kuukauden on puhaktanut pohjoistuulet mitä täältä rannikolta vie lämpiman rannikoveden pois ja tuo tilalle kylmä vettä merenpohjasta

Kuigi olime maal siia meil käis piisavalt külalisi – Niko & Tiina , Ege & Väino, Piret , Marki sünnipäeval kogu pere , Anastassia ja Tatjana , Markil sõber Märten . Kristel pidi ka tulema aga see lükkus edasi seoses Eriku haiglas käimistega. Alati on lahe näha sõpru.Piret ütles et me sobime siia väga hästi . Äkki peaks ikka kolimisele mõtlema 😃

Lomaan aikana meillä kävi ystäviä kylässä – Niko & Tiina , Ege & Väino , Piretti , Markin synttäreillä koko perhe , Anastassia ja Tatjana , Markilla ystävä Märten . Oli kiva heitä kaikkia ottaa vastaan. Mieleen jäi Piretin kommentti – te sovitte tänne niin hyvin . Pitäisikö harkita muutoa 😀

Peale puhkamise jõudsime ka natuke tööd teha – puud on riitta laotud ja plats puhas , Kimmo tõrvas kuuri ja värvis piirdelaud , samuti alustas sauna remondiga . Maja trepp sai värvitud maja värvidesse . Et projektid ei lõppeks siis Toomas tõi meile suur hunniku uut mulda , plaan on teha sauna täis remont , tõrvata üle ka saun ning koristada kuurid . Kuurile tulevad järgmmisel aastal ka uued uksed ja pärast seda on see üle küla iludus

Lomailemisen lisäksi ehditiin tehä myös vähän töitä – puut on ladottu ja alue siivottu , Kimmo tervasi vajaan ja maalasi koristelaudat ruotsin punaiseksi , hän aloitti myös saunan rempalla . Myös talon rappuset on nyt talon väriset . Että projektit ei loppuisi toi Toomas meille isoon kuormaan multaa , Kimmo halua tervata myös saunaan , saunaan remppaa jatkuu , vajaa tarvi siivousta ja uusia ovia. Kun uudet ovet edessä niin tästä vajasta tulee kaunis ja ryhdikäs

See aasta on eriline veel selle poolest et esimest korda elus on mul oma põllumaa ja aed mis vajab pidevalt hoolt. Mõnus on minna välja ja tuua oma peenralt sibulat , tilli , peterselli, ubasid , herneid . Hoolimata kuivast on põõsastel palju musti ja punaseid sõstraid , puudel kirsse ja ploome . Õunu on nii palju et kõik puud on saanud toed ja osadelt puudelt lõikasime oksi ja korjasime õunu ära . Jõudsime teha mustsõstra mannavahtu , mustika , kirsi ja õunakooki . Mõnus , ainult kastmine oli igapäevane pikk ja tüütu töö

Vuosi on ollut erikoinen myös sen takia että meillä on ensimmäistä kertaa ihan oma tarha . Ihana on hakea sipulia , salattia , porkkanoita, sipulia ja papuja . Vaikka onkin ollut kuuma ja kuiva , herukkoitta on todella paljon . Ollaan tehty mustaherukkoista marjapuuroa ja niitä myös pakastettu . Paljon oli myös kirsikoita , ehditiin keräta kirsikkapiirakaan verraan niitä ja loput hoitivat linnut. Tulossa on luumuja päärynöitä . Omenapuissa on niin paljon omenoita että kaikki puut on saanut tuet , jostain puista leikatiin oksia ja poimittiin omenoita että oksat ei murtuisi tuulessa . Lomaan aikana ehditiin tehä mustikkakakku , kirsikka ja omenapiirakka . Se on ihana , vaikka illaan kastekut olivatkin pitkiä

Puhkuse ajal jõudsime teha väikese päevatripi ka Haapsallu

Lomaan aikana tehtiin myös pikku Haapsalu reissu

Tavaliselt algab juuli lõpus , seekord lõppeb . Tegelikult on veidi sügisene meeleolu – palju taimed on õitsenud , ööd on pimedamad , loodus on kuidagi väsinud ja hakkab värvi vahetama. Me oleme juba lehti riisunud ja kuidagi on tunne et suvi on läbi , samas alles minu lemmik suvekuu algab . Kuumus on looduses teinud oma töö

Tavallisesti alkaa meidän kesäloma nyt , täna vuonna se loppuu . Oikeasti luonossa on jotenkin syksynen olo – paljon taimia on jo kukkinut , yöt on pimeät , luonto jotenkin ränsistynyt ja väsynyt . Aika paljon näkyy jo syysvärejä . Mekin ollaan jo lakaistu ja tehty töitä mitä kuullu syksyyn . Jotenkin tunne että kesä on ohi vaikka mun lempi kesä kuu vasta alkaa . Kuumus on luonossa tehnyt omaan vaikuttukseen ja kaikki on jotenkin väsynen oloiset

Homsest siis jälle töised 🤦🏼‍♀️

Huomisesta taas töissä 🤦🏼‍♀️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s